tisdag 3 augusti 2010

Nattfoto från cykelvägen "hemma hos mig" i maj. Ensam lampa i mörkret, lång slutartid. Det var svårt att få till det på rätt håll, så den här bilden är upp och ner-vänd. Någon som vill ge sig på att förklara hacken i ljuslinjens kanter? Inte jag, men jag misstänker att de inte skulle uppträda i en "ljus på film"-kamera. Vad heter förresten en icke-digital kamera??

6 kommentarer:

 1. Varför kom inte kommentaren jag skrev igår med?

  En icke digital kamera kallar jag för analog kamera. Kan det duga?

  SvaraRadera
 2. Hmm... ingen aning! Skrev du kommentar på det här inlägget inatt eller? Jag redigerade lite efter att jag lagt upp det. Undrar om det kan ha försvunnit då. Men jag fick aldrig något meddelande om att det kommit en ny kommentar, så du kanske aldrig kom till slutet?

  SvaraRadera
 3. Jag skrev också en kommentar här för längesedan, men den kom tydligen heller inte med...
  Kortfattat så försökte jag ge en möjlig lekmannaförklaring till hacken i ljusets kant, så här kommer det igen!

  Växelström svänger med en viss frekvens (50 hertz i Sverige), detta gör att lampor blinkar. De blinkar fortare än vad vi kan uppfatta med blotta ögat. En lång slutartid på kameran och en rörelse gör att du ser lampans pulser helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. åh, tack! Rimlig förklaring! Då är det bara att räkna taggarna, så har det tagit en sekund mellan var femtionde tagg. 50 taggar finns det tex ungefär längs hjärtats nedre vänstra kant. Fullt rimligt att den sträckan tog en sekund. Eller blinkar det på både toppar & dalar? Hmm... de praktiska växelströmskunskaperna är något suddiga. Nåja, isåfall tog den sträckan en halv sekund, vilket faktiskt också är rimligt. Får kolla vad jag hade för slutartid :)

  För övrigt måste man alltid bekräfta det man skickar i en kommentar, vilket är väldigt lätt att missa. Synd att era kommentarer försvunnit!

  SvaraRadera
 5. Har studerat vidare i det hela lite och teorin verkar ju stämma. :) Däremot så omvandlar vissa lampor strömmen till högre hertz tydligen, så att försöka räkna ut slutartiden kan visa sig en återvändsgränd. Jag kan däremot informera om att jag fick det till 101 tydliga "taggar" (ja, jag räknade) som täcker ungefär halva sträckan...

  Matnyttigt: http://ezinearticles.com/?All-About-Fluorescent-Light-Flicker-in-Cameras!&id=3193172

  I'm such a nerd. ^^

  SvaraRadera
 6. 101 taggar var då? Alltså ett halvt hjärta? Där är ju långa sträck0r s0m inte har några taggar alls, där har jag ju rört kameran så långsamt att taggarna flyter ihop. Jag k0llade slutartiden, den var 4 sekunder, vilket jag tycker stämmer med att lampan kan ha blinkat 400ggr om man räknar taggar och uppskattar antalet på de "sammansmetade" sträckorna.

  SvaraRadera